Breda zet aanval in op eenzaamheid: Doe, Ben, Vraag, Neem +ÉÉN

Publicatiedatum: 
21 juni 2021
De Gemeente Breda lanceert samen met partners uit de stad de campagne +ÉÉN

Het versoepelen van de coronamaatregelen betekent voor veel mensen een einde aan een periode van eenzaamheid. Maar voor misschien wel evenveel mensen ook niet. Zij voelden zich al eenzaam of zijn zich door corona meer eenzaam gaan voelen en vinden het lastig hierover te praten of er iets aan te doen. 

Wethouder Miriam Haagh: “Eenzaamheid is van alle tijden. Door corona hebben we gezien dat het gevoel van eenzaamheid ook onder jongeren sterk is toegenomen. Met deze campagne willen we het taboe doorbreken. We willen laten zien dat iedereen - jong en oud - met deze gevoelens te maken kan krijgen. Dat het bij het leven hoort. Maar ook dat je er iets aan kunt doen als je het als vervelend ervaart. Maar we bieden ook tips en ideeën voor mensen die eenzaamheid bij anderen herkennen en het lastig vinden om hier iets mee te doen.”

De campagne

In de campagne +ÉÉN vertellen Bredanaars hoe zij eenzaamheid ervaren en wat zij er aan doen om dit gevoel weg te nemen. Zo is Bryan gestart met Brabant Maatjes om jongeren met elkaar in contact te brengen en heeft Kawther zich aangesloten bij Buddy to Buddy. Ook het doen van vrijwilligerswerk en het bezoeken van een inloop zijn succesvolle manieren om het gevoel van eenzaamheid te verminderen. In de campagne laten verschillende organisaties uit de stad zien wat zij doen om anderen te helpen. Verhalen en tips worden bijvoorbeeld gedeeld via korte filmpjes op social media, op het platform PlusEenBreda en via posters in de stad. We roepen iedereen op: ‘Doe, Ben, Vraag, Neem plus ÉÉN’. Want plus een beetje meer aandacht, plus een beetje meer sociale contacten, plus een beetje meer verbinding maakt het leven een stuk mooier.

Niet de enige

Bryan, initiatiefnemer van Brabant Maatjes: “Ik heb me een tijd alleen gevoeld. Had weinig uitjes met vrienden. Toen ik mijn gevoel deelde met anderen bleek ik niet de enige te zijn. Even contact met elkaar om te horen hoe het gaat of samen een drankje doen, heeft mij al geholpen. Ik wilde anderen met ditzelfde gevoel op weg helpen en daarom ben ik Brabant Maatjes gestart. Een plek waar iedereen welkom is, zonder labels. Op Facebook hebben we al 1100 leden. De behoefte is dus groot.”

Gedeelde verhalen

Vandaag, maandag 21 juni, is de campagne officieel gelanceerd door wethouder Haagh en een aantal Bredanaars die hun verhaal delen.