Sonia Commandeur wint prestigieuze St. Joostpenning 2021

Publicatiedatum: 
8 juli 2021
Sonia Commandeur, afgestudeerd bij de studie Photography, Film & the Digital aan kunstacademie St. Joost School of Art & Design in Breda, is uitgeroepen tot winnaar van de St. Joostpenning 2021.

Sonia krijgt een geldbedrag van €2500 en een penning. De Gemeente Breda stelt deze prijs jaarlijks ter beschikking voor het beste werk van de afgestudeerden van St. Joost Breda. Marianne de Bie, wethouder Cultuur, maakte de winnaar bekend tijdens de Award Ceremony van graduation show Now Show >  New Show.

“De uitreiking van de St. Joostpenning vind ik één van de fijnste dingen die ik als wethouder mag doen. Zoveel talenten die elk jaar afstuderen aan St. Joost. Jonge kunstenaars die Breda en de wereld een stukje mooier maken. Die je verbeelding prikkelen en je aan het denken zetten. Ik feliciteer de winnaar, Sonia Commandeur, van harte met de penning die ze krijgt voor haar actuele en inspirerende afstudeerwerk”, aldus de wethouder.

Sonia Commandeur

Sonia studeerde af met de film Donna. De jury prijst het werk van Sonia voor de uitgesproken vorm en professionele manier waarop de film is gemaakt. De jury: “Met een analytische onderbouwing van de gemaakte keuzes in het werk ontstijgt deze maker het niveau van afstuderen. Het onderwerp is alledaags en actueel. In dit ‘coming of age’ verhaal valt inhoud en vorm samen, maar roept gelijktijdig vragen op; waar kijk ik nu naar? Is dit echt of is het fictie? De maker geeft ons op integere wijze inzicht in de wereld van jongeren, thuis, op straat, in de intimiteit van de slaapkamer, in familiebanden en vriendschap en zet daarmee aan tot denken; welke toekomst hebben de donna’s van deze wereld? Sonia, van harte gefeliciteerd!”

Genomineerden

Sonia Commandeur is gekozen uit een totaal van vier genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. Naast Sonia waren genomineerd: Kija Benford en Jolijn Durinck van de studie Art & Research, Daphne van der Voort van de studie New Design & Attitudes en Zenzy Blindeling van de studie Illustrated & Animated Storytelling.

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter René Bosma, directeur van St. Joost School of Art & Design, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Marieke Wiegel, directeur Stichting grote kerk Breda en Lex van Lith, directeur Make Eindhoven. De jury vond alle nominaties van hoog niveau. De jury: “De nominaties onderscheiden zich door actuele thema’s en onderzoek naar concept, keuze van vorm en kwaliteit in uitvoering. Alle genomineerden hebben een persoonlijke en authentieke drive om werk te maken. Toch kan er maar een de winnaar zijn.”