Breda kiest voor Vrijheidsboom van Jennifer Tee

Publicatiedatum: 
21 oktober 2021
Uitslag verkiezing Artikel 1. Kunstwerk bekend

De stemmen ging lang gelijk op, maar uiteindelijk heeft een meerderheid van de stemmers  gekozen voor het ontwerp ‘Vrijheidsboom’ van kunstenares Jennifer Tee. Zij mag haar schetsontwerp gaan uitwerken, waarna het werk geplaatst wordt in het Valkenberg.

Jennifer Tee: “Ik ben verrast dat mijn kunstwerk Vrijheidsboom heeft gewonnen en vereerd dat 153 inwoners van Breda op mijn werk hebben gestemd. Ik ga er natuurlijk voor zorgen dat het een mooi kunstwerk wordt voor Park Valkenberg, dat in 2022 gerealiseerd gaat worden.” 

Drie ontwerpen 

Afgelopen maand konden de bewoners van Breda kiezen uit drie schetsontwerpen. Kunstenaars Jennifer Tee, Folkert de Jong en Monika Dahlberg gaven hun visie op waar Artikel 1 voor hun voor staat. Artikel 1, de wet van gelijke behandeling is het eerste artikel uit onze grondwet en dus een belangrijk gemeengoed in ons land. In totaal brachten 344 mensen hun stem uit. 

Vrijheidsboom 

De Vrijheidsboom van Jennifer Tee is een boomvorm, die samengesteld wordt uit honderden bakstenen klinkers in verschillende kleuren en verrijkt met bladmotieven. Het werk ligt vlak in het gras en stelt zich zo op een bescheiden manier op in het park. De vorm lijkt op een wortelstelsel en verwijst naar de manier waarop bomen communiceren en elkaar sterk houden. Het kunstwerk verwijst ook naar de ‘Vrijheidsboom’, die in de 18de eeuw een symbool was voor vrijheid en democratie.  

De komende periode gaat Jennifer Tee aan de slag met het definitief ontwerp van ‘Vrijheidsboom’. In 2022 zal het kunstwerk geplaatst worden in het Valkenberg.