In gesprek met Klimaatburgemeester Elisah Pals

Publicatiedatum: 
27 oktober 2021
“Ik ben blij dat ik het klimaat wat meer op de agenda mag zetten in Breda.” – Elisah Pals, Klimaatburgemeester Breda.

Klimaatburgemeester

Op 28 oktober start de eerste Nationale Klimaatweek op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, deze duurt tot en met 5 november. Een week waarin het ministerie extra aandacht vraagt voor klimaatbewust leven en laten wij in Breda zien wat er hier allemaal gebeurt.

“Ze zochten klimaatburgemeesters, dat is eigenlijk meer een ambassadeur voor klimaat en daar kon je ofwel jezelf of iemand anders voor voordragen, maar toen werd ik voorgedragen door Mattijs van Dalen van Green Revolution” vertelt Elisah Pals ons. “Hij zei “dat is iets voor jou, dat moet jij doen” en er was niemand anders die de rol oppakte, dus toen heb ik besloten dat ik dat ga doen”. En zo is Elisah Pals onze Bredase klimaatburgemeester voor één week.

“Niet elke klimaatburgemeester pakt het hetzelfde aan. Je wordt eigenlijk vrij gelaten in wat je doet in deze week. Ik vind het belangrijk om bepaalde klimaatthema’s wat meer in beeld te brengen en hier de nadruk op te leggen, omdat er best nog wat stappen gezet mogen worden”, zegt Elisah. Het doel van de Klimaatburgemeester is om Bredanaars bewuster te maken van welke stappen we kunnen maken om het klimaat te verbeteren. “Het is heel veel wat met het klimaat te maken heeft en we beginnen steeds meer te beseffen dat het klimaat niet iets is dat ver weg speelt, maar dat we het zelf ook kunnen merken”.

Groene activiteiten

In de Nationale Klimaatweek heeft Elisah verschillende activiteiten uitgezocht waar zij met onze wethouders naar toe gaat. “Ik heb dus voor elke wethouder een ander thema gekozen wat aansluit bij zijn of haar portefeuille en dat loopt een beetje uiteen, dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik zes verschillende doelen heb”.

Alle activiteiten zijn samen met verschillende partners georganiseerd. Zo bezoekt Elisah maandag de groene opleidingen van Curio en mag ze een boom overhandigen. Later die dag opent ze de ‘No Waste Fridge’. Dit is een deelkoelkast en zorgt ervoor dat we minder eten weggooien. Donderdag gaat het programma verder en bezoekt ze een circulair sloopproject, om te zien hoe slopen en bouwen slimmer en duurzamer kan. Daarna gaat ze een groen dak aanleggen, de Zero Waste fietstocht fietsen en een circulaire bitterbal eten. Een druk programma met veel verschillende thema’s. “Klimaat is niet iets waar één persoon over gaat, klimaat raakt iedereen in zijn of haar leven. Eigenlijk kun je in alles rekening houden met duurzaamheid en klimaat. Door wat je eet, door hoe je je vervoert, door welke baan je hebt, de spullen die je koopt of vooral niet koopt. Eigenlijk alles wat je doet, en dus ook alles dat in een stad speelt, kan bijdragen aan een positief of negatief effect op het klimaat. En dat probeer ik te laten zien, het is verweven in alles” vertelt Elisah.

Persoonlijk

“Ik ben opgegroeid met opa’s die moestuinen hadden en met de ene opa gingen we ook naar het bos. Dan leer je over de verschillende seizoen en waar je kastanjes en beukennootjes kan vinden. Ook als kind had ik een clubje en gingen we zwerfafval opruimen uit de bosjes en dat soort dingen, dus ik was er altijd heel erg bewust van dat de natuur iets is waar je goed voor moet zorgen.” Elisah had in 2015 het doel om haar prullenbak zo leeg mogelijk ze hebben en te houden. Daar verzamelde ze veel tips over die ze ook deelde. Zo startte ze Zero Waste Nederland. Zero Waste Nederland is een platform wat zich inzet voor afvalvermindering.

“Waarom ik dat doe? We hebben eigenlijk geen tijd meer te verliezen en niks doen is geen optie voor mij. Ik zou me machteloos voelen als ik zou moeten afwachten op oplossingen van anderen.” Om minder afval te krijgen, moeten we volgens Elisah ook minder kopen ofwel consuminderen. Zelf heeft ze de afgelopen 5 jaar niks nieuws gekocht en dat heeft haar veel geld bespaard.

“Ik heb door deze leefstijl in één jaar tijd heb ik zoveel geld bespaard dat ik mijn ogen kon laten laseren. Het gaat echt over een paar duizend euro die ik in een jaar tijd heb bespaard door deze leefstijl.” In deze Ted Talk legt ze uit hoe ze dit heeft gedaan.

3 gemakkelijke tips voor een beter klimaat

Alles wat we kopen of gebruiken heeft grondstoffen nodig en de gemiddelde Nederlander heeft drieënhalve aardbol nodig voor de grondstoffen van alle spullen die we gebruiken. Iets wat we niet op onze aarde hebben.

Wil je zelf ook een bijdrage leveren aan een beter klimaat? Onze klimaatburgemeester heeft 3 eenvoudige tips om daar mee te beginnen:

1. Welke bank of verzekering kies je?

“Wat jij met je geld doet heeft heel veel impact op het milieu en op het klimaat.” Door het kiezen van een klimaatbewuste bank of verzekering kan je al een bijdrage maken.

2. Vervoer is een makkelijke verandering:

De NS rijdt 100% op Nederlandse windstroom, dus wil je CO2 neutraal reizen, pak dan de trein. Dat is het beste wat je kan doen."

3. Waar doe je je boodschappen?

“Lokaal kopen is heel belangrijk, dus dat ook jouw producten niet gereisd hebben voor jou. Eet ook met het seizoen mee en ga naar de markt. En neem als het kan je eigen verpakkingen mee.”