Jeugdheld redt het leven van zijn oma

Publicatiedatum: 
17 mei 2022
Fabio, 7 jaar oud, belde 112 toen zijn oma een hersenbloeding had.

“Ik ken oma natuurlijk goed en ineens praatte ze heel raar, de zinnen klopten niet.” Dat was het moment dat Fabio, toen 7 jaar oud, 112 belde. En dat was maar goed ook, want zijn oma had een hersenbloeding. “Hij heeft me gered,” zegt zijn oma die niet meer weet wat er is gebeurd, maar het gelukkig wel overleefd heeft en naast Fabio op de bank zit en regelmatig de hand van haar kleinzoon beetpakt. 

Fabio woont samen met zijn moeder Claudia bij zijn oma. Op het moment dat oma een hersenbloeding kreeg, was Claudia aan het werk. “Oma zou broodjes voor me maken, maar ze wist niet meer hoe dat moest. Ze ging naar bed. Ik ging bij haar kijken en toen ik haar vreemd hoorde praten heb ik  de ambulance gebeld. De ambulancebroeders stelden vragen aan oma, maar die kon ze niet beantwoorden.” Daarop is Fabio met oma in de ambulance naar het ziekenhuis gegaan. 

Daarna volgde een lange periode van herstel, maar volgens Claudia is oma goed opgeknapt. “Ik weet het allemaal niet meer,” zegt oma. “Ik was in de tuin aan het werk, ging naar bed en toen ik wakker werd lag ik in het ziekenhuis.”  

In november kreeg Fabio een digitaal jeugdlintje van de burgemeester. Moeder Claudia: “Ik had hem opgegeven omdat hij het zo goed heeft gedaan, ik wilde wat voor hem terugdoen. Als Claudia vertelt waarom ze haar zoon heeft aangemeld voor een jeugdlintje snikt ze. Ik word er nog altijd emotioneel van, Fabio heeft het zo goed en rustig gedaan. En daarna volgde ook nog een hele periode waarin oma moest herstellen, dat was voor Fabio ook ingrijpend. Ik vind dat jeugdlintje wel iets om te zeggen dat ik heel trots op hem ben.” 

Ken je iemand in jouw omgeving die net als Fabio ook een bijzondere prestatie heeft verricht of een goed initiatief nam en die het verdient om in het zonnetje gezet te worden? Meld je held dan hier aan voor een jeugdlintje.