Kober en Gemeente Breda zorgen met jobcarving voor kansengelijkheid

Publicatiedatum: 
14 juni 2022
Om de werkdruk voor het personeel te verlagen introduceerde Kober kinderopvang begin dit jaar de nieuwe functie groepshulp.

Bij het zoeken naar de juiste mensen werkt Kober nauw samen met Gemeente Breda. Samen creëren ze hiermee ook kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeente Breda zorgt mede voor de werving van de groepshulpen. Vrijdag 10 juni 2022 ontvingen 22 kandidaten vanuit Gemeente Breda hun certificaat Zorgkracht en kunnen aan de slag als groepshulp.

De functie van groepshulp is ontstaan door een aantal werkzaamheden bij de pedagogisch medewerker weg te halen en een compleet nieuwe functie te creëren. Hiermee biedt Kober ook nieuwe kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dit wordt jobcarving genoemd. Marit Kersten, werkgeversadviseur bij Gemeente Breda, is blij met de gecreëerde functie van groepshulp. “De groepshulp ondersteunt de pedagogisch medewerkers door een helpende hand te bieden bij het huishoudelijke werk en bij het begeleiden van kinderen tijdens het spelen. Zo wordt de werkdruk op de werkvloer verlaagd en ontstaan er arbeidskansen voor mensen die ze anders misschien niet hadden gekregen.”

Samen voor gelijke kansen

Arthur Faessen, manager HR bij Kober, vindt het van groot belang dat er gelijke arbeidskansen zijn. “Er is een groep mensen die denkt dat zij niet in aanmerking komen voor een baan bij Kober. Wij willen laten zien dat er wel mogelijkheden zijn en dat je bij Kober zelfs kunt doorgroeien. Om ons hierbij te helpen namen we contact op met Gemeente Breda.” Vanuit Breda werd de samenwerking al snel uitgebreid naar een regionale samenwerking met WerkgeversServicepunt West-Brabant en UWV. Dat werpt zijn vruchten af bij Kober. Faessen ontvangt positieve reacties van medewerkers. “Het is nog wel wennen binnen de organisatie”, legt Faessen uit. “Groepshulp is een nieuwe functie en er is ineens een extra persoon op de groep, ter ondersteuning van de pedagogisch medewerkers. Daar vinden we samen onze weg in. De ondersteuning van de groepshulpen wordt zeer gewaardeerd door de collega’s, ze bieden een extra hand waar dat nodig is.”

Opleiding Zorgkracht

Voorafgaand aan hun eerste werkdag bij Kober namen 22 groepshulpen die via de gemeente kwamen, deel aan trainingsbijeenkomsten als onderdeel van de opleiding Zorgkracht bij Curio. “Zorgkracht is ontworpen om werknemers een betere basis te geven voor en tijdens hun werk in de zorg”, vertelt Kersten. “Speciaal voor het traject met Kober is tijdens deze Zorgkracht de focus verlegd naar de kinderopvang. Zorgkracht bestaat uit een aantal trainingen, voorafgaand en tijdens het werk. Tijdens hun eerste werkmaanden namen de groepshulpen deel aan terugkomdagen waarop zij hun ervaringen met elkaar en ervaren docenten deelden en tips uitwisselden.”